Kā siltumnīca izmantojama vasarā?

24/02/2021

Pavasarī, kad zeme gana sasilusi, visus stādus pārvieto atklātā augsnē. Viss, tagad siltumnīcu varētu jaukt nost vai vienkārši par to aizmirst līdz pirmajiem rudens aukstumiem. Nesteidzieties! Siltumnīcā darbu var atrast visu gadu. Galvenais ir siltumnīcu izmantot pareizi un radīt optimālu klimatu, nepieļaujot pārkaršanu. Vasarā laiks ir karsts, bet dažreiz mēdz būt arī vēsākas dienas. Turklāt mēdz gadīties arī sausuma vai ilgstoša lietus periodi. Šādos mainīgos laikapstākļos augiem ir stress – gurķi vīst, tomāti melnē, dilles un salāti izkalst, zemenēm veidojas mazas un ūdeņainas ogas. Siltumnīcā apstākļi ir kontrolējami. Nepieciešamības gadījumā to var aptumšot, vēdināt, pasargāt no vēja brāzmām un nokrišņiem, vienlaikus uzturot noteiktu mitruma līmeni. Arī nezāles siltumnīcā aug mazāk un kaitēkļu ir mazāk. Ne velti mēdz teikt “audzis kā siltumnīcā”. Šādi mākslīgi radītas vides apstākļi ir labvēlīgi dārzkopībai. Ierobežotā platībā var izaudzēt tādu pat vai pat bagātīgāku ražu nekā tikpat lielā platībā atklātā augsnē. Nemaz nerunāsim par to, ka siltumnīcā ražu var ievākt pat divas vai trīs reizes vasaras laikā.

Ko siltumnīcā audzēt vasarā?

Vasarā siltumnīcā var audzēt visu, ko vien varat iedomāties. Taču jāapdomā vai rūpju vērti būs kartupeļu, burkānu vai biežu stādījumi, kas neslikti jūtas arī uz atklāta lauka? Labāk pievērsties tam, kas var radīt peļņu, ja audzējat kultūraugus pārdošanai, vai dos vairākas ražas vienas sezonas laikā. Zaļumi nepieciešami vienmēr. Jā, tie labi aug arī zem atklātas debess, taču siltumnīcā audzēti zaļumi ražos ātrāk, jo tur būs izveidota vispiemērotākā vide to augšanai.

  • Salāti. Stādi nav vajadzīgi, salātus var izstādīt reizi divās nedēļās. Uzturot siltumnīcā 18-21 grāda temperatūru, salāti aug ļoti ātri. Aprūpes īpatnības – laistīšana tieši uz saknēm, netrāpot ūdeni uz lapiņām, zemes irdināšana, kaplēšana, labs apgaismojums. Nestādiet salātus čupiņās. Šķirnes: lapu salāti, romiešu salāti, sparģeļu salāti, galviņsalāti, kreses.
  • Dilles. Kaprīza kultūra tāpēc ideāli piemērota audzēšanai siltumnīcā vasarā. Dillēm nepieciešams labs apgaismojums, temperatūra ne zemāka par 15 grādiem, labi mitrināta augsne. Dilles aug apmēram divus mēnešus, taču gaidīšana ir tā vērta, jo no 1 kvadrātmetra ievācami ap 2 kg zaļo garšaugu, periodiski apgriežot zaļās galotnes.
  • Pētersīļi. Audzējami diedzējot sēklas, kuras pēc izdīgšanas uz mitras lupatiņas pārstāda augsnē, vai iestādot augsnē sakneņus apmēram 15 cm dziļumā. Starp sakneņiem jāievēro 5 cm attālums. Pirmajā audzēšanas veidā vasarā no 1 kvadrātmetra iegūstami 1,5 kg pētersīļu. Otrais audzēšanas veids ir sarežģītāks, taču augi ir izturīgāki. Aprūpe ir vienkārša – ravēšana, laistīšana, ventilācija.
  • Sīpolloki. Pirms stādīšanas augsni uzirdina, mēslo un izlīdzina. Izstāda sēklas sīpolus apmēram 2,5 cm attālumā vienu no otra. Lai tie ātrāk iesakņotos un ātrāk asnotu, tos pārklāj ar salmiem, kas sajaukti ar kūtsmēsliem. Vasarā siltumnīcā var audzēt ne tikai zaļumus, bet arī redīsus, tomātus, gurķus, labi jūtas arī zemenes, dārza meža zemenes un pat lielās ogas – melones un arbūzi.
  • Zemenes. Patīk labi apgaismotas platības, siltums un irdena augsne. Zemeņu audzēšanai sajauciet augsni ar kūdru. Atklātā augsnē zemenes aug vienā stāvā. Siltumnīcā var izmantot audzēšanu blokos. Zemenes izstāda kastēs, kuras tālāk novieto uz plauktiem. Ja gaismas nav pietiekami, izmantojiet mākslīgo apgaismojumu. Ierīkojiet pilienveida laistīšanas sistēmu, kas atvieglos Jums rūpes par augiem. Ievērojot apstākļus, siltumnīcā var iegūt līdz 35-40 kg zemeņu ražas.
  • Tomāti un gurķi. Arī tos vasarā var audzēt siltumnīcā. Tikpat kaprīzi pret laikapstākļiem ir baklažāni, sēnes, kabači, puķkāposti, paprika, patissoni un vairākas citas kultūras. Siltumnīcā tās jutīsies ērti.
  • Arbūziem un melonēm nepieciešams siltums, laba un ilga apgaismošana un regulāra, taču ne pārmērīga, laistīšana.

Katras kultūras audzēšanai ir savas nianses, taču kopīgais tām visām ir vēdināšana, kaplēšana un nepieciešamības gadījumā laistīšana, temperatūras režīms un piebarošana.

Komentāri

Сообщения не найдены

Uzrakstīt atsauksmi